Als het gaat om onze gezondheid, is het belangrijk om regelmatig controle te laten uitvoeren. Dit geldt ook voor onze seksuele gezondheid. Het kan soms een taboe onderwerp zijn, maar het is belangrijk om te weten hoe je je seksuele gezondheid kunt laten controleren op een betrouwbare manier. In deze blog zullen we je meer vertellen over de mogelijkheden en waar je terecht kunt voor een soa test.

Waarom is het belangrijk om je seksuele gezondheid te laten controleren?

Het laten controleren van je seksuele gezondheid is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst kan het je gemoedsrust geven. Als je weet dat je geen soa hebt, hoef je je geen zorgen te maken en kun je onbezorgd genieten van seksuele activiteiten. Daarnaast is het ook belangrijk voor de gezondheid van jezelf en je partner(s). Sommige soa's kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld. Tot slot is het ook een verantwoordelijke keuze, zowel voor jezelf als voor anderen. Door je te laten testen en eventueel te behandelen, voorkom je verdere verspreiding van soa's.

Waar kun je terecht voor een soa test?

Er zijn verschillende opties om je te laten testen op soa's. Zo kun je terecht bij je huisarts, een speciale soa polikliniek of bij de GGD. De GGD biedt vaak gratis en anonieme soa testen aan. Dit kan via een afspraak bij de Soa poli of via de online service van GGDGM. Hier kun je een afspraak maken voor een soa test van GGD en deze vervolgens zelf afhalen en opsturen naar een laboratorium. Binnen enkele dagen ontvang je de uitslag via een beveiligde omgeving. Dit is een betrouwbare manier om je seksuele gezondheid te laten controleren en het is ook nog eens laagdrempelig en anoniem.

Wat als de uitslag positief is?

Als de uitslag van je soa test positief is, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Zij kunnen je verder helpen met de behandeling en eventueel contact opnemen met je sekspartners om verdere verspreiding te voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat de meeste soa's goed te behandelen zijn, dus maak je geen zorgen en neem actie.

Het is dus belangrijk om je seksuele gezondheid te laten controleren, voor je eigen gezondheid en die van anderen. De GGD biedt een betrouwbare en laagdrempelige manier om dit te doen. Maak dus snel een afspraak en zorg voor een gezonde en verantwoordelijke seksuele levensstijl.